×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Üniversite Hakkında

 ZORUNLU DERSLER

 IT 518 Bilgisayar Aðlarý ve Ýletiþim (3 0 3)

 Veri haberleþmesinin temelleri, bilgisayar aðlarý, ISO/OSI temel referans modeli, yönlendirme, akýþ kontrolu, týkanýklýk kontrolu, TCP/IP protokolleri, veri yollarý, internet, üst seviye protokoller.


 IT 520 Bilgi Güvenliði (3 0 3)

 Bilgi güvenliðinin temelleri, IT-güvenlik risklerinin tespiti, güvenlik amaçlarý ve politikasýnýn tanýmlanmasý. Að paketlerinin yakalanmasý ve analizi, protokol çözümlemesi, güvenlik taramasý ve saldýrýlar. Sýzma testlerinde teknikler ve araçlar. Derse katýlanlar, güvenlik risk analizini, IT-güvenlik mekanizmalarýnýn testini, IP aðlarýnýn taranmasýný, sýzma giriþimlerinin tespiti ve gözlenmesini öðrenecektir.


 IT 525 Yönetim Bilgi Sistemleri (3 0 3)

 Sistem teorisi; yönetim bilgisi, organizasyonlarda kavramsal bilgi modelleri, YBS (yinetim bilgi sistemleri), karar destek sistemleri, kurum kaynak planlama sistemleri, bilgi sistemleri planlama, bilgi sistemleri proje organizasyonu, bilgi sistemleri (BS) proje yaþam döcgüsü modelleri, BS geliþtirme ve devam ettirme ilkeleri; organizasyon, yönetim ve control. BS dýþalým.


 IT 533 Ýleri Programlama (3 0 3)

 Yapýsal problem çözme ve yukarýdan aþaðý analiz sürecleri. Programlama dilleri kullanarak çözüm algoritmalarý tasarlama ve gerçekleþtirme. Control yapýlarý, veri türleri, girdi/çýktý, program yapýlarý ve fonksiyonlar.


 IT 534 Çoklu ortam ve Ýnternet (3 0 3)

 Çoklu Ortam Sistemleri için Mimariler, Dijital Ses, Görüntü Teknolojisi ve Görüntü Sýkýþtýrma. Bilgisayar Grafik Bilimi, Çoklu Ortam Bilgi Sistemleri, Çoklu Ortam Ýletiþim Sistemleri. Ýnternet'in yapýsý. Ýnternet'te veri depolama ve veriye ulaþma yöntemleri.


 IT 535 Veritabaný Yönetim Sistemleri (3 0 3)

 Veritabanlarýna giriþ, veri depolama ve alýp getirme sorunlarý, veri tanýmlama, iliþkisel veritabaný yönetimi, Tablolar, Aramalar, Ýliþkiler. Varlýk-iliþki modelleri, sýralý arama diline giriþ (SQL), Görsel ortamda arama yazma, gömülü SQL, Visual Basic ve MS Access ile veritabaný programlama.


 SEÇMELÝ DERSLER

 IT 523 Örüntü Tanýma Temelleri (3 0 3)

 Verilerin öniþlemesi, öznitelik azaltma ve seçme yaklaþýmlarý, bayes karar verme teorisi ve ayrosþtýrma fonksiyonlarý gibi istatistiksel yöntemler, linear ve linear olmayn sýnýflandýrýcýlar, öbekleme ve birleþik sýnýflandýrýcýlar.


 IT 524 Yapay Sinir Aðlarý (3 0 3)

 Ýnsan beyni ve biyolojik nöronlar, yapay nöron modelleri, algýlayýcý ve algýlayýcý öðrenme algoritmasý, çok katmanlý aðlar ve geri iletme algoritmasý, gözetimsiz ve takviyeli öðrenme, tekrarlamalý ve zaman ertelemeli sinir aðlarý. Görüntü iþleme alanýndaki en yeni uygulamalar. Sinir aðlarý birleþtirme yaklaþýmlarý.


 IT 526 Nesne Tabanlý Programlama (3 0 3)

 Soyutlama, birimsel programlama dizayn yaklaþýmlarý, soyut veri türü prensipleri, nesne kavramýnýn temeli: yerel deðiþkenler ve yöntemler. Sýnýflar ve nesneler. Kalýtým ve çok biçimlilik. Grafikler ve grafiksel kullanýcý arayüzleri. Kual dýþý durum iþleme, çoklu kullaným. Dosyalar ve girdi/çýktý akýmlarý. Çoklu ortam ve animasyonlar.


 IT 527 Veri Yapýlarý Ýlkeleri (3 0 3)

 Ýlkel veri yapýlarý, ikili ve ondalýk sayýlar, gerçel sayýlar, karakter dizgileri, bilginin hafýza gösterimi. Ýki ve çoklu boyutlu diziler. Yapý, yýðýn, tekrarlama, kuyruklar ve listeler. Sýralama, arama ve grafikler.


 IT 528 Yazýlým Mühendisliði (3 0 3)

 Yazýlým geliþtirme süreçleri, yazýlým isterleri, yazýlým tasarýmý, modülerlik, fonsiyonel analiz. Proje ölçütleri, proje planlama, iþ programý yapma, hesaplamalar. Yazýlým geliþtirme ve gerçekleþtirme ve test etme süreçleri. Yazýlým süreç yönetimi ve kalite güvenceleri.


 IT 529 Yapay Zeka (3 0 3)

 Doðal olaylarý keþfetmek, hedef azaltmak, çözüm yollarý bulmak, oyunlar, mantýk, geliþmiþ bilgi temsili, anlamanýn doðal dili, eþleþtirme, uygulamalar.


 IT 530 Proje Yönetimi (3 0 3)

 Proje yönetimi kavramý, teknikleri, araçlarý ve süreçleri; proje seçimi, proje planlama, organizasyon ve kontrolü, bütçeleme ve maliyet indirgemesi; zaman planlamasý; kaynak daðýtýmý, izleme ve bilgi sistemleri, proje denetleme ve bitirme.


 IT 531 Ýþletme Yönetimi: Ýlkeler ve Sistemler (3 0 3)

 Yönetimde temel kavramlar ve yönetim felsefesi; motivasyon teori ve teknikleri, yönetim tarzlarý, yönetim düþünce ekolleri, bilimsel yönetim, karar verme, sorumluluklar ve denetime açýk olma; kontrol mekanizmasý; þirket kültürü, yönetim sistemleri, analizler, tasarým ve uygulama, karþýlaþtýrmalý yönetim düþünceleri; Türkiye'deki durum.


 IT 536 Yönetim Bilimi (3 0 3)

 Yönetim biliminin tarihsel perspektifi; yöneylem araþtýrmasý; problem çözme, duraðan ve ardýþýk karar verme; bilimsel metod; doðrusal programlama formülasyonu ve doðrusal programlama probleminin çözümü, grafiksel, cebirsel, simpleks metodlar, ikililik, parametrik analiz ve duyarlýlýk analizleri; ulaþtýrma, atama problemleri ve çözümleri; þebeke analizleri; tam sayýlý programlama, doðrusal olmayan programlama, dinamik programlama; kuyruk ve envanter modelleri; Markov süreci; benzetimler; iþletme uygulamalarý.


 IT 537 Bulanýk Sistemler (3 0 3)

 Bulanýk kümeler ve bunlarýn üstündeki temel operasyonlar, bulanýk iliþkiler ve geniþletme ilkeleri, dilsel deðiþkenler ve eðer-ise kurallarý, bulanýk mantýk ve yaklaþýklýk düþüncesi, bulanýk kural tabanlý ve bulanýk çýkarým motorlarý, bulanýklaþtýrýcýlar ve açýklayýcýlar. Doðrusal olmayan bulanýk eþleþtiriciler, bulanýk sistemlerin yaklaþtýma özellikleri, girdi/çýktý verisinde bulanýk sistem tasarýmý, adapte olan ve olmayan bulanýk kontrol.


 IT 538 Daðýtýk Sistemler (3 0 3)

 Daðýtýk sistem temelleri, uzaktan prosedür çaðýrma, kanal güvenliði ve eriþim kontrolü, hata tahammülü, iþlemler, p2p sistemler, grup iletiþimi, algýlayýcý aðlarý, yerleþtirme, uyabilen uygulamalar, küme hesaplama ve sosyal aðlar.


 IT 539 Ýleri Sistem Simülasyonu (3 0 3)

 Genel sistem kavramý. Ayrýk ve devamlý sistemler. Durum deðiþkenleri. Sistem modelleme ve simülasyonu, analitik ve simülasyon modelleme tekniklerinini karþýlaþtýrýlmasý. Bir simülasyon sisteminin genel yapýsý, olasýlýk hesaplamalarý, isteniler olasýlýk daðýlýmda rstgele sayýlar üretme. Simülasyon dilleri ve paketleri. Ýþlem tabanlý ve olay tabanlý simülasyonlar. Kyruk sistemleri, geçerlilik ve doðrulama. Çýktý analizi ve simülasyon sonuçlarýnýn istatiksel gösterimi.


 IT 540 Anlamsal Web Bilgi Sistemleri (3 0 3)

 Anlamsal Web: terimler, partiler, tarih, bileþenler, ilke ve pratikler. URI adlandýrma, XML teknolojileri, XML iþleme. RDF: model, söz dizimi, anlamlar, kelime tanýmlama dili, veri eriþimi, sorgu dilleri, standartlar ve durum çalýþmalarý. Web varlýk bilimi (ontology): OWL ye giriþ, web tabanlý varlýk bilimleri, entegrasyon ve karþýlýklý kullaným, OWL ve DAML. OWL pratiði, kurallarý. Web servisleri, web karteli: RSS and Atom/Echo. Anlamsal web: en iyi uygulama örnekleri, yaratýcý uygulamalar, ileriye yönelik çalýþmalar.


 IT 541 Bilgi Mühendisliði (3 0 3)

 Yapay zekaya ve bilgi tabanlý sistemlere genel bakýþ, bilgi elde etme metotlarý, bilgi ifade teknikleri, üretken sistemlerde geri, ileri ve karýþýk zincir kuralý, çeliþki çözümlemesi, þüphe giderme, tümevarým kurallarý ve karar aðacý, Örnekler.


 IT 542 Bilgisayar Grafikleri (3 0 3)

 Grafik programlamada kullanýlan yazýlým ve donanýmlar. OpenGL ile programlamaya giriþ. Grafiðin temelleri. 2B ve 3B geometrik dönüþümler. Ýki boyutlu gösterim : gösterim çalýþma hattý, kesmeler ve pencerelemeler. Üç boyutlu gösterim : gösterim çalýþma hattý, gösterim parametreleri, projeksiyonlar, görünüm dönüþümleri, kesmeler. Görünür yüzey tesbiti. Aydýnlatma modeli ve yüzey sunumuna giriþ. Iþýn izlemeye giriþ.


 IT 543 Dijital Görüntü Ýþleme (3 0 3)

 Ayrýk zamanlý sinyaller, yeniden oluþturma, nicemleme, sayýsal görüntü gösterimi, görüntünün temelleri, görüntü dönüþtürme, görüntü zenginleþtirme, görüntü restorasyonu, ayrýmlama, tanýmlama, örnekleme.


 IT 544 Ýþletim Sistemleri Kavramlarý (3 0 3)

 Eþzamanlý programlamanýn temelleri;UNIX aðýrlýklý, çok görevli iþletim sistemleri; ortak dýþlama problemi ve kritik alanlar; semaforlar; ADA randevusu; taþýyýcýlar; UNIX yapýsý.