×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Üniversite Hakkında

IE 501 Doðrusal Optimizasyon Yöntemleri (3 0 3)
Simpleks algoritmasýnýn matematiksel geliþimi; çeþitli problemlerin doðrusal programlama problemleri þeklinde formulasyonu; dualite teorisi ve ekonomik yorumlarý. Revize simplex, dual simpleks ve tekli(primal) -ikili simpleks doðrusal programlama problemlerinin özel halleri ve çözümler; duyarlýlýk ve optimal sonrasý analizler; parametrik programlama.

IE 502 Stokastik Süreçler (3 0 3)
Olasýlýk kuramý gözden geçirilmesi; stokastik süreçlerin temel yapýlarý; Bernoulli süreçleri; Poisson süreçleri; kuyruk modellerindeki uygulamalarýyla birlikte Markov zinciri ve Markov süreçleri; yenileme süreçleri ve güvenilirlik teorisindeki uygulamalarý; yerine koyma ve envanter problemleri.

IE 503 Üretim Sistemleri Analizi (3 0 3)
Toplu sistemler kavramý altýnda üretim aktivitelerinin analizi; endüstri mühendisliði perspektifinden üretim sisteminin çalýþmasý ve geliþmesi; bilgisayarla tümleþik imalat sistemleri (CIM), bilgisayar yardýmlý tasarým (CAD), Bilgisayar yardýmlý imalat (CAM), imalat süreçlerinde malzeme taþýma sistemleri.

IE 505 Üretim Planlama ve Çizelgeleme (3 0 3)
Üretim aktivitelerinin analizi; toplaþýk (yýðýn) üretim planlamasý; üretim parti büyüklüklerinin belirlenmesi; malzeme ihtiyaç planlamasý; stok kesimi, hat dengelemesi, tek iþlemcili çizelgeleme.

IE 506 Tesis Planlamasý ve Yerleþtirme (3 0 3)
Tesis yerleþim planlamasý ve yer seçimi kuramý, modellenmesi ve algoritmasý; hizmet sektöründe, üretimde, daðýtýmda, stoklamada ve esnek imalattaki deðiþik uygulamalarýn incelenmesi.

IE 507 Doðrusal Olmayan Optimizasyon Yöntemleri (3 0 3)
Fonksiyonlar ve diziler için dýþbükeylik kavramý; Kuhn-Tucker koþullarý ve Lagrangean duali; karesel programlama; kýsýtsýz optimizasyon için dik azalan, Newton tipi, Newton benzeri ve eðim yöntemleri kýsýtlý optimizasyon için ceza ve engel yöntemleri.

IE 508 Graf Teorisi ve Uygulamalarý (3 0 3)
Graf kuramýnýn temelleri, yönlendirilmiþ ve yönlendirilmemiþ grafikler ve altgrafikler, en kýsa yol ve kapsayan aðaç algoritmalarý ; en yüksek ve en düþük maliyet akýþ problemlerinin çözüm teknikleri; çoklu ürün að ve grafik gösterimleri; að simpleks algoritmasý; çizelgelemeye ve sýralamaya uygulamalarý.

IE 509 Kuyruk Teorisi (3 0 3)
Kuyruk sistemlerine giriþ ve temel özellikleri; doðum ve ölüm süreçlerinin analizi; tekli ve çoklu hizmet vericili kuyruk sistemleri , toplu hizmet vericili kuyruk sistemleri; Chapman-Kolmogorov denklemi ve uygulamalarý; Markov zincirleri; imalat ve hizmet sistemlerindeki uygulamalarý.

IE 510 Kalite Yönetimi (3 0 3)
Toplam kalite yönetimi ve kalite güvence kavramý; üretim sýrasýnda ve sonrasýnda kalite kontrol aktiviteleri; ürün ve süreç tasarýmýnda kalite mühendisliði; Taguchi kayýp fonksiyonu.

IE 511 Kesikli Optimizasyon Yöntemleri (3 0 3)
Dinamik programlama; tamsayý programlamasý; karýþýk tamsayý programlamasý, 0-1 programlamasý; sýrt çantasý problemleri; kesme düzlemleri ve çok yüzlü yaklaþým; dal- sýnýr yöntemleri; Lagrangean gevþeme; sezgisel yöntemler (heuristics); doðrusal olmayan tamsayý programlamasý; farklý alanlardaki uygulamalarý.

IE 512 Karar Analizi (3 0 3)
Karar analizinin esaslarý; fayda ölçüleri ve risk tercihi; risk deðerlendirmesi; karar aðaçlarýnýn risk ve zaman tercihleriyle kullanýmý; tam ve örneklenmiþ bilginin deðeri; belirsizlik altýnda Bayesci karar verme yöntemi.

IE 513 Envanter Teorisi (3 0 3)
Envanter sistemleri; envanter maliyetleri; ekonomik miktar sipariþ modelleri; sabit veya deðiþken yeniden sipariþ aralýðý ve temin süreli belirli ve stokastik modeller; çok basamaklý modeller; bazý envanter modelleri için sezgisel (heuristic).çözümler

IE 515 Mühendislik Yönetimi (3 0 3)
Tasarým ve üretim süreçlerinde sürekli iyileþtirmenin bir “yöneticisi” olarak endüstri mühendisinin rolü, Toplam kalite kavramlarýnýn entegrasyonu ile ekip projelerinin yönetimi ve planlamasý için çaðdaþ teknikler, veriye dayalý karar verme ve kaynak yönetimi.

IE 518 Ýþ Güvenliði ve Saðlýðý Mühendisliði (3 0 3)
Endüstriyel ortamlarda emniyet ve saðlýk tehlikeleri prensiplerinin tanýtýlmasý. Tehlikeli þartlarýn, zehirli maddelerin, tehlikeli süreçlerin kontrolü, düzenlemesi, deðerlendirilmesi ve ölçülmesinin esaslarý; iþ kazalarýnýn önlenmesinde insanla ilgili faktörlerin analizi; kaza/vaka verilerine ait araþtýrma yöntemleri; emniyet standardlarýnýn geliþtirilmesi; risk deðerlendirme ve azaltma yöntemleri ile tehlike iletiþimi konularýnýn temel ilkelerinin mühendislere verilmesi ve muhtelif vaka analizlerinin yapýlmasý.

IE 519 Insani Yardým Lojistiði (3 0 3)
Bu ders insani yardým lojistiðinin temel kavramlarýný ve Yöneylem Araþtýrmasý/Yönetim Bilimleri araçlarýnýn insani yardým lojistiðinin farklý operasyonel safhalarýna uygulanmasýný içerir.

IE 520 Ergonomi ve Mesleki Biyomekanik (3 0 3)
Endüstriyel çalýþma ortamýnda ergonominin esaslarý. Organizasyona yönelik olarak mesleki biyomekanik, antropometre, iþ fizyolojisi, kümülatif travma bozukluklarý, kayma ve düþmenin önlenmesi, iþ merkezinin fiziksel tasarýmý, el aletleri tasarýmýnýn iþçiler üzerinde etkisi, ve manuel malzeme taþýma iþlerinin analizi gibi özel konularýn tartýþýlmasý.

IE 523 Tesis Yerleþtirmesi ve Malzeme Taþýma (3 0 3)
Aktivite iliþkileri, hacim ve personel gerekleri, yerleþtirme için bilgisayar algoritmalarý, montaj hattý dengeleme, tekli ve çoklu tesisi yeri metodolojilerinin tanýtýlmasý; konveyör, forklift, otomatik kýlavuzlu araçlar, otomatik depolama ve çekme sistemleri.

IE 525 Geliþmiþ Ýmalat Süreçlerinde Maliyet Yönetimi (3 0 3)
Etkinlik temelli maliyetleme, ömür dönemi maliyetleme, hedef maliyet ve üretilen iþe göre maliyetleme gibi mevcut maliyet yönetimi sistemlerinin tanýtýmý. Bu sistemlerin geliþmiþ imalat sistemlerine olan baðlantýsýnýn; performans ölçümü, tasarým, hücresel imalat, tam zamanýnda üretim (JIT) ve kurumsal kaynak planlamasýný(ERP) da içerecek þekilde vurgulanmasý.

IE 528 Endüstriyel Robot Uygulamalarý (3 0 3)
Esnek ve otomatik imalat sistemlerinin bir parçasý olarak endüstriyel robotlarýn temel unsurlarýnýn tanýtýlmasý; daha büyük imalat sistemlerine robotlarýn entegre edilmesi için gerekli bilgilerin vurgulanmasý.

IE 530 Üretim Sistemlerinde Otomasyon (3 0 3)
Esnek imalat sistemleri (FMS) ve uygulamalarý, FMS nicel analizi, otomatik üretim hatlarý, otomatik montaj sistemleri, kontrol teknolojileri.

IE 532 Ýmalat ve Ürün Tasarýmlarý Otomasyonu (3 0 3)
Bu dersin amacý imalat ve ürün tasarýmý otomasyonu prensipleri hakkýnda bilgi kazandýrmaktýr. Tasarým kavramsallaþtýrýlmasý, X için tasarým, imal edilebilirlik, montajlanabilirlik, test edilebilirlik, kullaným ve diðer konularýn sunulmasý. Tasarým ve imalat entegrasyonu konularýnýn ve tipik otomatik imalat ekipmanýnýn incelenmesi. Eþzamanlý mühendislik ve bunun için gereken iletiþim aðlarý konularý

IE 535 Hýzlý Prototip ve Tersine Mühendislik (3 0 3)
Ürünlerin tasarým ve imalatýna üç cepheden bakýþ: (1) tersine mühendislik esaslarý; (2) bir ürünün varolan bir üründen bilgisayar tabanlý bir modeli ve tasarýmlarýnýn yaratýlmasý; (3) yenilikçi hýzlý prototip teknolojisinin esaslarý.

IE 540 Deney Tasarýmý (3 0 3)
Varyans analizi, tam tesadüfleþtirilmiþ tasarýmlar, tesadüfleþtirilmiþ tam blok tasarýmlarý, diðer bloklama konfigürasyonlarý, iç içe tasarýmlar, sabit, tesadüfi ve karýþýk modeller. Çeþitli tasarýmlardaki nicel ve nitel faktörler ile faktöriyel deneyler. Tek serbestlik dereceli zýtlýk. Faktöriyel deneylerde karýþtýrma, kesirli faktöriyel tasarýmlar, cevap yüzeyi modelleri.

IE 542 Kalite Güvence Sistemleri (3 0 3)
Ýmalat veya hizmet organizasyonlarýnda etkin bir kalite güvence sisteminin geliþtirilmesi, uygulanmasý ve idamesinin saðlanmasý için toplam kalite kavram ve unsurlarýnýn nasýl kullanýlmasý gerektiði. Kalite sistem þartlarý için ISO 9000:2000 standardý temel alýnarak hem dokümantasyon geliþtirme, hem de sürekli iyileþtirme için ekip çalýþmasýna dayalý stratejilerin vurgulanmasý. Bir kalite güvence sisteminin temel unsurlarý; ISO 9001, QS 9000, ISO 14001, ve diðer kalite standardlarý; kalite yönetim sistemi (KYS) dokümantasyonunun yapýlandýrýlmasý; KYS’de stratejik ve rekabetçi konular; düzeltici ve önleyici faaliyetler ile sürekli iyileþtirme. Bu ders, öðretim elemaný yaný sýra, misafir konuþmacýlarýn vereceði dersler, grup tartýþmalarý ve ekip çalýþmasýna dayalý tecrübeler ile atölye çalýþmalarýný da içerecektir.

IE 544 Güvenilirlik Teorisi ve Uygulamalarý (3 0 3)
Güvebilirlik kavramý ve veriler, güvenilirlik daðýlýmlarý, çok bileþenli sistemler, beklemedeki fazlalýk, ömür testi, bulunabilirlik ve korunabilirlik, askeri standardlar, ve uygulamalar.

IE 550 Endüstri Mühendisleri için Olasýlýk Teorisi ve Uygulamalarý (3 0 3)
Olasýlýk kuramýna giriþ, olasýlýk daðýlýmlarý, tahmin, hipotez testi, varyans analizi, çoklu doðrusal regresyon, deneysel tasarým, ve uygulamalar.

IE 551 Çok Kriterli Karar Verme (3 0 3)
Çok kriterli karar verme tanýmlarý ve genel bir bakýþ. Karar uzayý, amaç uzayý. Dýþbükey kümeler, Fonksiyonlar ve testler. Örnekler. Karar analizi ve yarar (fayda) kuramý. Karar vermede temel teknikler. Bilginin deðeri. Genel çok kriterli karar verme problemlerinin modellenmesi. Çok kriterli karar verme problemlerinin sýnýflandýrýlmasý, sürekli ve süresiz alternatiflerle karar verme. Hedef programlama algoritmalarý, global yöntem kriterleri ve karmaþýk programlama, çok parametreli parçalama, çok kriterli simpleks method. Çok kriterli karar verme için karþýlýklý iletiþim yaklaþýmlarý.

IE 552 Sezgisel Eniyileme Yöntemleri (3 0 3)
Sezgisel Yöntemler yapay zeka arama yöntemleri kullanarak deðiþik sistemlerin tasarým ve yönetiminde en iyi kararlarý bulmak için kullanýlabilir. Bu derste, sezgisel yöntemlerin ve kompleks optimizasyon problemlerinin çözümlerinde uygulanmasý ve geliþtirilmesi, daha derince bir bakýþla, Genetik Algoritma, Benzetim Tavlama ve Tabu arama yöntemleriyle yerel arama tarama stratejileri anlatýlýr. Sürekli veya süreksiz deðiþkenlerle sistem performansýný ölçen deðerleri bulan algoritmalar kullanýlýr. Öðrenciler geniþ bir alandan uygulama projeleri seçebilirler. Sezgisel yöntemlerin avantajlarý ve dezavantajlarý, seri ve paralel hesaplama yöntemleri için diðer eniyileþtirme yöntemleriyle karþýlaþtýrýlacaktýr.

IE 555 Lojistik Mühendisliði (3 0 3)
Fiziksel daðýlým, satýþ sonrasý hizmetler (ürün tamir ve bakýmý), satýn alma, lojistik performans ve maliyet kontrolü, ürün sistemleri tasarýmýnda lojistik kavramlar. Malzeme taþýma sistemlerinin gözden geçirilmesi. Paketleme teknikleri, lojistikte tamir, bakým ve otomasyon.

IE 590 Yüksek Lisans Semineri (Kredisiz)

Öðrencilerin araþtýrma ilgisini özendirmek amacýyla endüstri mühendisliði ve yöneylem araþtýrmasý alanlarýndaki konularýn ve çalýþmalarýn ilgili profesyoneller ve/veya lisansüstü öðrenciler tarafýndan sunulmasý ve tartýþýlmasý.

IE 591 Özel Çalýþmalar (0 4 0)
Bu ders tezli opsiyonda bulunan öðrenciler için zorunlu olup tezle ilgili çalýþmalarý kapsamaktadýr.

IE 599 Yüksek Lisans Tezi (Kredisiz)
Bölüm Baþkaný ve öðrencinin akademik danýþmaný tarafýndan onaylanmýþ bir konuda akademik danýþmanýnca yönlendirilen baðýmsýz araþtýrmaya dayalý çalýþma. Tezli Y. Lisans öðrencileri içindir.