×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Üniversite Hakkında

IAGR 501 Yüksek Lisans Stüdyosu I (3-0-3)
Bu derste toplum ihtiyaçlarýný karþýlama ve geliþim, büyüme ve üretkenliði saðlamak amaçlý projeler için detaylý araþtýrmalar sonucu ortaya kapsamlý program çýkartma esas alýnýr. Proje içeriklerinin kullanýcý istek ve ihtiyaçlarý doðrultusunda renk, aydýnlatma, tesisat ve yangýn güvenliði gibi konularda verilen iþleve uygun çözümler sunmasý ve fizibilite raporlarý ile desteklenmesi beklenir.

IAGR 502 Yüksek Lisans Stüdyosu II (3-0-3)
Dersin amacý, tasarýma kavramsal yaklaþýmýn temellerinin tartýþýlmasý ve insan ihtiyaçlarý ile estetik gereksinimler arasýndaki ikilemin irdelenmesidir. Böylece ders, tasarým kuramý ile uygulamanýn çarpýþtýðý felsefi bir boyut kazanýr. Öðrencilerin tasarým sürecinde edindikleri bilgi birikimlerini projelerine aktarmalarý ve karmaþýk sorun çözme teknikleri kullanarak mekan programlamasý ve organizasyonunu saðlamalarý beklenir.

IAGR 503 Araþtýrma Yöntemleri (3-0-3)
Öðrenciyi araþtýrma yöntemlerine ve tez çalþmasýnýn gerektirdiði baðýmsýz çalýþmaya alýþtýrmak üzere tasarlanmýþ bir ders. Bu amaç biribirine paralel iki süreç ile saðlanmaktadýr. Bir yandan sözel anlatýmlar, tartýþmalar ve okumalar vasýtasýyla araþtýrma kuramlarý –tasarým ve planlama aðýrlýklý olmak üzere- iþlenmektedir. Diðer yandan, öðrencilere, anketler ve ölçümler gibi alan çalýþmalarý yaptýrýlmakta ve bunlardan toplanan verilerin analizi istenilmektedir. Bu çalýþmalarýn sonuçlarý raporlar halinde sýnýfta sunulmaktadýr. Dönem sonunda öðrenciler bu çalýþmalarý derleyen tez biçiminde final raporlar hazýrlamaktadýr.

IAGR 504 Tasarýmda Karar Süreci (3-0-3)
Bu dersin amacý, lisansüstü öðrencilerinin iç mimarlar için araþtýrma çalýþmalarý ve profesyonel hayatta büyük onem taþýyan alternatif tasarým çözümlerinde deðerlendirme yetilerini geliþtirmektir. Bu doðal olarak, proje deðerlendirme alanýný kapsar. Ancak, geleneksel ve çaðdaþ karar verme metodlarýna ve bu yaklaþýmlarýn öðrencinin yüksek lisans tezindeki kullanýmýna onem verilmektedir. Teorik konulardaki sunumlar, öðrenciye verilen ödev ve pratik çalýþmalarla desteklenir.Ödevler genellikle öðrencinin tezi ile iliþkilidir. Bu dersten elde edilecek tecrübenin yüksek lisans tezinde karþýlaþýlabilecek karar verme problemlerine cevap vermesi beklenir.

IAGR 590 Yüksek Lisans Semineri (3-0-3) (Kredisiz)
Öðrencilere tez çalýþmalarý ile ilgili tartýþma ve görüþ alýþ veriþi fýrsatý yaratmaktadýr. Bütün öðrenciler tarafýndan, seminer düzeninde, onlarýn seçilmiþ tez konularý ile iliþkili olarak düzenlenecektir.

IAGR 591 Seçilmiþ Konular (0-4-0)
 

IAGR 599 Tez (Kredisiz)
 

IAGR 505 Kuram Tarihi (3-0-3)
Bu ders mimari pratiðe iliþkin temel kuramlar ile söylemleri ve analizlerini kapsar. Barok, Art Nouveau, De Stijl, Modernizm, Post Modernizm, vb. iç mimariye yönelen "mekan kuramý" ný oluþturan dönemleri içine alýr.

IAGR 506 Maliyet Kontrolu ve Yönetim (3-0-3)
Maliyet çýkarýlma prensipleri, maliyet kontrolu. Kritik Patika Yöntemi, Ýnsan Faktörü, Pazarlama, Ticaret Birlikleri, firma ve anapara saðlama, þirket organizasyonlarý, yapý sözleþmeleri hazýrlama, zorunluluklar ve diðer hukuki problemler.

IAGR 507 Yönlendirilmiþ Çalýþmalar (3-0-3)
Bu ders, mimari tasarým düþüncesini, gündeme gelen veya öðrenci tarafýndan getirilecek olan deðiþik zaman, yer ve eðilimlerini, öðrencinin çalýþma alaný paralelinde tartýþýr. Ders kapsamýnda, çaðdaþ iç mimari sorunlarýnýn öðrencilerle beraber sorgulanacaðý ortamýn, bilimsel düzeylerde oluþturulmasý umulmaktadýr.

IAGR 508 Kentsel Mekan Analizi (3-0-3)
Dersin amacý, kentsel tasarýmýn amaç ve prensipleri hakkýnda öðrencileri bilgilendirmektir. Kentsel yapý bilim iliþkisi, insan algýlamalarý ile sosyal eylemleri, yaya ile motorlu dolaþým, sokak ile meydanlarýn özellikleri, kentsel mekan bileþenleri vb. kuramsal çýkarýmlar ders ve okumalarla araþtýrýlmaktadýr. Öðrencilerin becerilerini geliþtirmelerini saðlamak üzere kentsel mekan veya kentsel tasarým þemalarý üzerinde ödevler hazýrlamalarý beklenmektedir. Çalýþma sonuçlarý sýnýfta öðrencilerce sunulmaktadýr.

IAGR 509 Bina Güvenliði (3-0-3)
Binalarýn, özel tehlikeli aktivitelere karþý davranýþ özelliklerinin anlaþýlmasý. Deðiþik doðal veya yapay afetlerin önlenmesi veya zararlarýnýn en aza indirilmesine uygun tasarým yapýlmasý. Ýlgili anlamda malzeme seçimi, detay ve teknoloji oluþumu. Yangýn kaçýþlarý. Acil durum standartlarýný ve yönetmeliklerinin öðrenilmesi.

IAGR 510 Mimari Tasarýmda Yaratýcý Ýmajlar (3-0-3)
Çoðu kültürlerce, bazý temalar mekan ve zaman ile iliþkilendirilirler. Bu temalar mimarinin imajlarýný, mekansal organizasyon modelleri veya mekan kompozisyon'unda; hem iç-dýþ, hem de yerleþsel, ticari, endüstriyel veya toplumsal, sanatýn elemanlarýný, oluþtururlar. Bu ders, atrium/iç bahçe, kule, rampa, arkad/kamelya, duvar, salon, kanal, köprü, merkezilik, ýzgara örgü, toplam mekan, vb. mimarinin betimleyici formlarýnýn analizini kapsar.

IAGR 511 Aydýnlatma ve Renk (3-0-3)
Konfor sistemler için fiziksel standartlar. Ýlgili konulardaki mimari tasarýmlarda karar alma aþamalarý. Aydýnlatma ve renk katýþtýrýmlarýnda optimum mekan kaliteleri elde edilmesinde deðiþik eðilimler. Bina cephelerinde tasarlanacak dolu-boþ dengelerinin algýlanabilme kabiliyetlerinin geliþtirilmesi. Seçim kararlarýnda iþlevsel girdiler.

IAGR 512 Güneþ Enerjisi ile Isýtma ve Soðutma (3-0-3)
Eneji korunumu prensipleri. Güneþ enerjisini ýsýntma ve soðutma için kullanma. Pasif ve aktif sistemler. Mekanlarý optimum güneþ radyasyonu için tasarlama prensipleri. Deðiþik sistemleri seçmede çevresel koþullarýn irdelenmesi.

IAGR 513 Taþýyýcý Sistemler (3-0-3)
Taþýyýcý system tasarýmýna sistemsel yaklaþýmlar. Mimari ile taþýyýcý system tasarýmý kararlarýndaki aþamalar. Deðiþik yapý malzemelerinin taþýyýcý özelliklerinin çalýþýlmasý. Estetiðin olumlu elde edilebilmesi için temel taþýyýcý sistem gereksinimleri. Plakalar, katlanmýþ plaklar, modüler koordinasyon, 2 ve 3 boyutlu ýzgaralar, cidarlar, kabuklar, uzay kiriþler, asma ve þiþirme taþýyýcý sistemler.

IAGR 515 Ýç Mimarlýkta Anlam (3-0-3)
Bu ders iç mekanda/mimaride biçim ve içerik ikiliðine dikkati çekmektedir. Gösterge bilimin prensiplerini, yöntemlerini, öncü isimlerini ve bilgisini içermektedir. Bazý alan çalýþmalarýný ve öðe çözümlemelerini, kapý, sandalye, merdiven, vb. gibi kapsamaktadýr.

IAGR 516 Seçilmiþ Konular (3-0-3)
Çalýþmalar, seçilen tez konusu ile doðrudan iliþkili veya iliþkisiz olabilir. Dersin amaçlarý, araþtýrmacýnýn özelliklerine ve seçilen konuya baðlý olarak, çok deðiþik olabilir. Genel bir anlayýþ olarak; bir öðrenci, her aþamada üretken olabilmek için, gereken bilimsel anlayýþý yaratabilmek ve problem tarifi ile problem çözme sürecinde doðru yollarý elde edebilmek durumundadýr.

IAGR 517 Ýç Mekan Peyzaj Mimarisi (3-0-3)
Dersin amacý, peyzaj tasarýmýnýn anlamý ve prensiplerinin öðrencilere aktarýlmasý, iç mimarlýkla, peyzaj baðlantýlarýnýn araþtýrýlmasý ve mimarlýkla olan baðlamýn ve sonuçlarýnýn tartýþýlmasýdýr. Ayrýca, tasarým süreci, ölçüleri ve tasarýmý yönlendirici projeleri hazýrlama yöntemleri ile iç mekandaki kamusal ve yeþil alanlarýn tasarýmý ve dýþ mekanla iliþki kurulmasýdýr.