Matematik Dahisi Çankaya Üniversitesinde

2001 yılında daha yalnızca beş yaşındayken matematik alanında girdiği sınavda en yüksek dereceyi elde eden, yedi yaşında İngiltere’nin en önemli sınavlarından biri olarak görülen GCSE Matematik sınavından A* alan ve 15 yaşında Cambridge Üniversitesine kabul edilip 1773 yılından bu yana bu üniversitede öğrenim görmeye hak kazanan en genç kişi olan Arran Fernandez Çankaya Üniversitesine iki haftalık bir çalışma ziyaretinde bulundu.

Ailenin tek çocuğu olan ve temel eğitimini evde alan Fernandez, henüz beş yaşındayken kendisine uzatılan mikrofonlara, büyüyünce bir kamyon şoförü olmak istediğini söylüyordu. Şimdi, bir zamanlar Isaac Newton’un da eğitim gördüğü Cambridge Üniversitesinde, ünlü bilim insanı, kuramsal fizikçi Stephen Hawking’in de kadrosunda olduğu Uygulamalı Matematik ve Kuramsal Fizik bölümünde doktorasını bitirmek üzere olan ve araştırmalarını fraksiyonel matematik ve analitik sayılar kuramı üzerinde yoğunlaştıran Fernandez, 150 yıldır matematikçileri uğraştıran Riemann hipotezine bir çözüm getirmek için çalışıyor.

Çankaya Üniversitesi Matematik Bölümünün dünyanın en iyi matematik bölümlerinden birisi olduğunu vurgulayan Fernandez, doktora tezini bitirmek için Çankaya Üniversitesi Matematik Bölümü kadrosunda yer alan ve yayın ve bu yayınlara yapılan atıflar konusunda dünyanın önde gelen bilim insanlarından biri olan Dumitru Baleanu ve Çankaya Üniversitesi Matematik Bölümündeki diğer öğretim üyeleri ile ortak çalışmalarda bulunmak üzere Türkiye’ye geldiğini söylüyor. Arran Fernandez doktora sonrası çalışmaları konusunda henüz kesin bir karar vermediğini ancak Çankaya Üniversitesinin başvuru yapmak açısından güçlü bir seçenek olduğunu belirtiyor. Çankaya Üniversitesinde konuk olarak bulunduğu iki hafta boyunca doktora teziyle ilgili çalışmalara yoğunlaşan Fernandez akademik kadro ve öğrencilerle birlikte katıldığı konuşma ve seminerlerin de kendisi için ilginç bir deneyim olduğunu vurguluyor.

Duyuru Ekleme Tarihi : 09.10.2017 12:49

Duyuru Güncelleme Tarihi : 12.10.2017 16:10