×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Üniversite Hakkında

ÇANKAYA ÜNÝVERSÝTESÝ

ÖÐRENCÝ TOPLULUKLARI YÖNERGESÝ

 

BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Genel Ýlkeler
Amaç

Madde 1- Bu Yönergenin amacý, Çankaya Üniversitesi öðrencilerinin bilimsel, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal etkinliklerde bulunmak amacý ile oluþturduklarý öðrenci topluluklarýnýn kuruluþ ve iþleyiþlerine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.  

Kapsam
Madde 2- Bu Yönerge, Çankaya Üniversitesi öðrencilerinin oluþturacaðý bütün topluluklarý kapsar.

Genel Ýlkeler
Madde 3- Bu topluluklar, üyelerinin ve diðer öðrencilerin bilimsel, toplumsal ve kültürel geliþmelerine katkýda bulunmayý, bunlarýn araþtýrýcý ve yaratýcý niteliklere sahip bireyler olarak geliþmelerine yardýmcý olurlar.

Madde 4- Öðrenci Topluluklarý Kültür Hizmetleri Müdürlüðü bünyesinde ve aþaðýda belirtilen kuruluþ ve çalýþma esaslarýna göre kurulur ve çalýþýrlar.

Madde 5- Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'nün görevleri:
a)Öðrencilerin topluluk kurma baþvurularýný bu Yönergede belirlenen ilkeler doðrultusunda deðerlendirerek karara baðlayýp Rektörlüðün onayýna sunmak,
b)Öðrenci topluluklarýnýn yýl boyunca yapacaklarý etkinlikleri deðerlendirmek,
c)Öðrenci topluluklarýnýn bu Yönerge çerçevesinde kurulmalarýný, çalýþmalarýný ve kapatýlmalarýný gerektirecek durumlarý denetleyerek gereðini Rektörlüðe bildirmektir. 

ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Kuruluþ ve Çalýþma Esaslarý Kuruluþ

Madde 6- Bir öðrenci topluluðu, konuyla ilgili bir öðretim elemanýnýn giriþimde bulunmasý veya konuya ilgi duyan öðrencilerin bir araya gelerek Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'ne baþvurusu, Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'nün önerisi ve Rektörlüðün onayý ile kurulur.
Topluluklara yalnýzca Çankaya Üniversitesi'nin lisans, yüksekokul, yüksek lisans öðrencileri üye olabilirler. Mezun öðrencilere fahri üyelik verilir, oy kullanamazlar ve görev alamazlar.

Madde 7- Öðrenci topluluðu üyelik koþullarýna uygun en az dokuz (9) kurucu üye ile kurulur.
Yeni kurulacak öðrenci topluluklarý Rektörlüðün onayýndan sonra iþlerlik kazanýrlar.

Madde 8- Her topluluðun, etkinliklerinden sorumlu bir Topluluk Akademik Danýþmaný, bir Yönetim Kurulu ve bir de Denetleme Kurulu bulunur.

Madde 9- Topluluklar kurulmalarýný izleyen ilk on beþ (15) gün içinde Ýç Tüzüklerini oluþturup üye listelerini ve topluluk baþkanlarýnýn isimlerini Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'ne tutanakla sunarlar. Tüzüðün hazýrlanmasýnda Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'nün hazýrlamýþ olduðu Örnek Topluluk Tüzüðü temel alýnýr. Müdürlük, gerekli incelemeyi  yapar ve sonucu yazýlý olarak Topluluk Akademik Danýþmanýna bildirir. Topluluk Tüzükleri, örnek Tüzüðe ve Çankaya Üniversitesi'nde geçerli Yönetmelik ve Yönergelere aykýrý maddeler içeremez.

Madde 10- Topluluk kurma baþvurularý her akademik yarýyýlýn baþlangýç tarihinden itibaren ilk kýrk (40) gün içerisinde yapýlýr. Kurulmuþ olan topluluklar yapacaklarý etkinliklerle ilgili taahhütlerini tespit ederek topluluk Yönetim Kurulu seçimlerinin bitim tarihinden itibaren kýrk (40) gün içinde Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'ne sunarlar. Bu taahhüt metinlerinin dýþýnda kalan etkinlikler için Topluluk Akademik Danýþmaný, Madde 16'da belirtilen yolu izler.

Madde 11- Öðrenci topluluklarý kendi üyelerinden ve/veya diðer Çankaya Üniversitesi öðrencilerinden para toplayamazlar. Ancak, Rektörlüðün önerisi ve Mütevelli Heyet Baþkanlýðý'nýn onayýyla topluluklarca düzenlenecek etkinliklere sponsor /malî destekçi katkýsý saðlanabilir.

Topluluklara Üyelik ve Üyelikten Ayrýlma Esaslarý
Madde 12- Öðrenci topluluðuna üye olmak isteyen öðrenciler disiplin cezasý alanlar hariç, Topluluk Yönetim Kuruluna dilekçe ile baþvururlar. Baþvurularý deðerlendirilerek karara baðlanýr. Kabul edilmesi halinde üyelikleri baþlar. Topluluk üyeleri seçme ve seçilme hakkýna sahiptir.

Madde 13- Her üyenin topluluktan ayrýlma hakký vardýr. Ayrýlma dilekçesinin Yönetim Kuruluna ulaþmasýyla birlikte, ayrýlmak isteyen öðrencinin üyeliði düþer. Öðrenci yeniden üye olmak isterse, disiplin cezasý alanlar hariç 12. maddede belirtilen þekilde  müracaat eder.
Yönetim Kurulu, topluluðun amacýna ters düþen davranýþlar içinde bulunan ya da disiplin cezasý alan üyeleri, gerekçe göstererek üyelikten çýkarýr. Karar, Yönetim Kurulunun oy çokluðu ile alýnýr. Topluluk Akademik Danýþmaný ve Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'nün onaylarý ile kesinleþir.

Topluluklarýn Kayýt Ýþleri
Madde 14- Topluluklar aþaðýda belirtilen defterleri tutmakla yükümlüdürler.
a)Üye Kayýt Defteri,
b)Karar Defteri,
c)Etkinlikler dosyasý (çalýþma programý, raporlar ve diðer belgeler bulunur),
d)Üzerine zimmetli malzeme ve/veya demirbaþ olan topluluklar için Demirbaþ Defteri,

Topluluklarýn Kapatýlmasý
Madde 15- Aþaðýdaki gerekçelerle ve Rektörlük Makamý'nýn onayý ile topluluklar kapatýlabilirler:
a)Her akademik yýlýn ilk iki ayý içerisinde Genel Kurul düzenlemeyen topluluklar,
b)Altý (6) ay süresince herhangi bir etkinlikte bulunmayan topluluklar,
c)Kuruluþ amacý dýþýnda faaliyetlerde bulunan topluluklar,
d)Yýllýk etkinlik raporlarýný zamanýnda Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'ne sunmayan topluluklar,
e)Sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen topluluklar,
f)Yapýlmasýný istedikleri etkinlikleri zamanýnda Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'ne bildirmeyen topluluklar.

Topluluk Akademik Danýþmaný
Madde 16- Her topluluðun çalýþmalarýný destekleyecek ve denetleyecek bir Topluluk Akademik Danýþmaný olmalýdýr. Topluluk Akademik Danýþmaný:
a)Topluluðun çalýþma alanýyla ilgili konularda danýþmanlýk yapar.
b)Topluluðun Üniversite ile olan iliþkilerinde yardýmcý olur.
c)Gerekli gördüðü zamanlarda Topluluk Yönetim Kurulu toplantýlarýna katýlýr.
ç)Üniversitenin tam  zamanlý öðretim üyeleri, öðretim görevlileri ve/veya okutmanlarý arasýndan kendisinin de onayý alýndýktan sonra Topluluk Yönetim Kurulu tarafýndan  Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'ne bildirilir. Rektörlükçe onaylandýktan sonra göreve baþlar.
d)Madde 1'de belirlenen amaçlar doðrultusunda ve Madde 9'da belirlenen kurallar çerçevesinde topluluklar ile ilgili Tüzük ve çalýþma programlarýnýn hazýrlanmasýný saðlar.
e)Topluluklarýn çalýþmalarýný denetler. Bu etkinliklerin Üniversitenin belirleyeceði genel ilkeler çerçevesinde yürütülmesi, topluluklarýn Üniversitenin para, araç-gereç ve yer olanaklarýndan yararlanmalarý için gerekli yönetimsel giriþimlerde bulunur. Olaðan þartlar içerisinde, Topluluk Akademik Danýþmaný tarafýndan imzalanmamýþ hiçbir dilekçe topluluklar tarafýndan Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'ne iletilemez ve bu tür dilekçeler  ilgili Müdürlük tarafýndan kabul edilemez.
f)Yönetim Kurullarýnýn çalýþmalarýný denetler ve karar defterlerinin düzenli olarak tutulmasýný takip eder. Topluluðunun Genel Kurul toplantýlarýna katýlýr.
g)Rektörlük tarafýndan düzenlenecek Akademik Danýþman toplantýlarýna katýlarak topluluklar arasýnda anlayýþ ve iþbirliðinin saðlýklý bir þekilde yürütülmesine katkýda bulunur.
h)Topluluk tarafýndan düzenlenecek her türlü konferans, sempozyum, panel, seminer ve benzeri etkinliklere davet edilecek kiþilerin Üniversiteye uygunluklarýný denetler, bu davetlilere ait isim ve özgeçmiþleri kendi deðerlendirmesi sonucunda uygun bulur ise etkinlik tarihinden en az otuz (30) gün önce Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'ne iletir. Kültür Hizmetleri Müdürlüðü mekanlarýn uygunluðunu tespit eder ve davet edilecek konuklarýn listesini Rektörlük Makamýnýn onayýna sunar. Rektörlük onayý alýndýktan sonra Kültür Hizmetleri Müdürlüðü topluluða bilgi verir ve Topluluk Akademik Danýþmaný davetli kiþilerle iletiþim kurar. Bu davetlilerin Üniversitedeki davranýþlarýna yönelik her tür sorumluluðu danýþmaný olduðu topluluk ile birlikte üstlenir.
i)Topluluðun yapacaðý ve dýþarýdan konuk davet edilmeyecek etkinliklere yönelik baþvuru dilekçelerini, söz konusu etkinlikten en az yirmi (20) gün önce gerekli düzenleme ve izin süreçlerinin iþleyebilmesi amacý ile Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'ne bildirir, daha kýsa süreli etkinlik önerilerini Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'ne iletmez.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Topluluðun Organlarý

Topluluk Genel Kurulu
Madde 17 - Genel Kurul, Rektörlükten izin alýnarak kurulmuþ öðrenci topluluðunun kayýtlý üyelerinden oluþur. Olaðan ve olaðanüstü þekilde toplanabilir. Topluluk, ilk Genel Kurul Toplantýsýný topluluðun kuruluþunu izleyen ilk bir ay içerisinde, bunu izleyen olaðan Genel Kurul toplantýsýný da takip eden her akademik yýlýn ilk ayý içerisinde gerçekleþtirir.
Genel Kurul ilk olaðan toplantýsýnda Yönetim ve Denetleme Kurulu üyelerini seçer. Olaðan Genel Kurul toplantýsý toplam üye sayýsýnýn üçte ikisinin katýlýmýyla Yönetim Kurulunca belirlenen ve toplantý tarihinden on iþ günü öncesinde duyurulan saat ve yerde yapýlýr. Ýlk Genel Kurul toplantýsýnda, belirtilen üçte iki çoðunluk saðlanamadýðý takdirde toplantý tarihinden beþ iþ günü sonra ayný yer ve saatte üçte iki çoðunluk aramaksýzýn toplantý yapýlýr.

Olaðanüstü Genel Kurul toplantýsý; Yönetim Kurulunun düþmesi halinde veya Yönetim Kurulunun Genel Kurulu toplantýya çaðýrma kararý almasý halinde yapýlýr. Bu toplantý için toplam üye sayýsýnýn üçte iki çoðunluk þartý aranmaz.

Topluluk Yönetim Kurulu
Madde 18- Topluluk Yönetim Kurulu, topluluk baþkaný dahil dört (4) üye öðrenciden oluþur. Bunlarýn dördü (4) asil üye olarak topluluk öðrencileri tarafýndan kendi üyeleri arasýndan seçilir. Yönetim Kurulu için iki (2) yedek üye de ayný þekil ve seçimle belirlenir.
Yönetim Kurulu, topluluðun yýllýk çalýþma programýný hazýrlar. Rektörlüðün onayýna sunar. Onaylanmýþ çalýþma programýný uygular. Yýl sonunda topluluðun çalýþma raporunu hazýrlayýp Rektörlüðe sunar.
Yönetim Kurulu, topluluðu Üniversite içinde tanýtarak katýlýmý artýrmaya çalýþýr.

Topluluk Denetleme Kurulu
Madde 19- Denetleme Kurulu, topluluk üyelerinin kendi aralarýndan seçeceði üç (3) kiþiden oluþur. Denetleme Kurulu, topluluðun her türlü çalýþmalarýný ve iþlemlerini denetler. Denetleme Kurulu, öðretim yýlý sonunda, denetleme raporunu hazýrlar.
  
Topluluk Baþkaný
Madde 20- Her öðrenci topluluðu,  Topluluk Yönetim Kurulu üyelerinden birini Topluluk Baþkaný olarak belirler. Baþkan, topluluðun kurallarýnýn düzgün iþleyiþinden; topluluðunun diðer topluluklar, Topluluk Akademik Danýþmaný, Kültür Hizmetleri Müdürlüðü ve Rektörlük ile iliþkilerinden ve bu iliþkilerin eþgüdümünden sorumludur. Topluluk Baþkaný en fazla üst üste iki akademik yýl baþkanlýk görevini yürütebilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler

Uzman ve Teknik Elemanlardan Yararlanma
Madde 21- Her topluluk, gerektiðinde Rektörlüðün izniyle kendi çalýþma konusuna göre uzman, teknik eleman ve Üniversitemiz dýþýndan görevlendirilecek eðitmenlerden yararlanabilir.
           
Disipline Yönelik Esaslar
Madde 22- Topluluk etkinlikleri kapsamýnda topluluk amaçlarýna ters düþen veya Öðrenci Disiplin Yönetmeliðine aykýrý davranýþlarda bulunan öðrenciler hakkýnda Topluluk Akademik Danýþmaný, Topluluk Yönetim Kurulu ya da Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'nün önerisi üzerine Rektörlük Makamýnýn onayý ile Öðrenci Disiplin Yönetmeliði uyarýnca iþlem yapýlýr.
Ayný þekilde, Madde 15'de de belirtildiði üzere, bir öðrenci topluluðunun etkinlikleri kapsamýnda Çankaya Üniversitesi Yönetmelik ve Yönergelerine aykýrý davranýldýðýnýn saptanmasý durumunda, topluluk Kültür Hizmetleri Müdürlüðü'nün önerisi ve Rektörlük onayý ile kapatýlýr.

Yürürlük
Madde 23- Bu Yönerge Senatonun Kararý ve Mütevelli Heyetin onayý ile yürürlüðe girer.

Yürütme
Madde 24- Bu Yönergeyi Çankaya Üniversitesi Rektörü yürütür.