×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Üniversite Hakkında

ECE 569 Elektronik Proses Teknolojileri, Teknikleri ve Ekonomisi (3 0 3)
Elektronik Malzemeler, Ýnce ve Kalýn Film Teknolojileri, Fotolitografi ve Serigrafi Yöntemleri, Yarý Ýletken ve Entegre devre üretim teknolojileri, Elektronik baðlantý teknikleri, Baský devre kartlarý, Elektronik devre ve Montaj, Elektronik test, Güvenirlilik, Karlýlýk, Fizibilite, Para - Zaman iliþkisi

ECE 570 Elektronik Üretim (3 0 3)
Giriþ ve tarih; Þirket ve organizasyon; Üretim planlama ve kontrol; Pazarlama ve daðýtým; Yönetim (Proje, Kalite, Finans, Yönelimler); Ýnsan kaynaklarý; Endüstride Etik; Elektronik üretim þirketi yapýsý; Elektronik malzemeler; PCB Üretimi ve montajý; Yüzey monte teknolojisi; Elektronik tasarým kriterleri; Türkiye Elektronik Sanayii.

ECE 572 Optiksel Fiber Haberleþmesine Giriþ (3 0 3)
Fiberde optiksel yayýlma, bozulma, saçýlma, yayýlma, kutuplanma ve doðrusal olmayan iletim. Optiksel kaynaklar ve optiksel algýlayýcýlar. Optiksel fiberde, eklemlerde ve optiksel birleþtiricilerde kaynak ve algýlayýcýlarýn çiftlenmesi. Düzensiz vericiler ve performanslarý, düzensiz fiber optiksel haberleþme sistemleri. Heterodin ve homodin demodulasyonlu düzenli fiber optiksel haberleþme sistemleri. Fiber optiksel yükselteçler, frekans bölümlü çoklama ve zaman bölümlü çoklama.

ECE 573 Haberleþme Elektroniði (3 0 3)
Düþük ve yüksek sinyalli HF Yükseltici Dizayný. HF ossilatörler. RF yükselticilerde gürültü hesaplarý. Mikrostrip ve Stripline Teknikleri. Transistör ve yükseltici ölçüm teknikleri. Yükselticilerin bilgisayar tabanlý dizayný.

ECE 574 Doðrusal Olmayan Sinyal Ýþleme (3 0 3)
Dalga denklemleri, dalga alanlarý, frekans bölgesi tanýmlamalarý, sýnýrlý ve sýnýrsýz alanda yayýlým. Dizili algýlayýcý sistemleri: eþ aralýklý, silindirik, düzlemsel ve rastgele diziler. Geliþ açýsý tahmini: dalga demeti þekillendirmesi, altyüzey metodlarý (MUSIC,ESPRIT), düzlemsel yumuþatma. Sýnýrlý alanda kaynak tespiti, matched field sinyal iþleme. Wavelet transformu, çoklu çözünürlük analizi, DWT. DWT’nini gürültü ayýklama uygulamalarý. Stokastik rezonanas ve sinyal algýlama ve parametre tahminiyle ilgili uygulamalarý.

ECE 575 Kodlama Teorisi (3 0 3)
Galois alanlarýnýn aritmetiði, BCH ve RS kodlarý gibi döngüsel kodlar üzerinden lineer blok kodlar, konvolusyon kodlarý, Blok ve konvolusyon kodlarý için etkili dekodlama algoritmalarý

ECE 576 Uyarlamalý Sinyal Ýþleme (3 0 3)
Uyarlamalý lineer birleþtirici, Ortalama hata, Weiner least square çözümü, oto- korrelasyon matrisleri, Gradient taramasý ve performans yüzeyleri, LMS ve RLS algoritmalarý, Blok zamaný ve frekans bölgesi, LMS, FIR ve IIR uyarlamalý filtreleri, kalman filtreleri.

ECE 577 Ýleri Telekomünikasyon Teknikleri (3 0 3)
Sayýsal haberleþme sistemleri, olasýlýk teorisi, kodlama ve CDMA uygulamalarýnýn temelleri, doðrusal kodlar, konvolusyon kodlarý, PN kodlarý, kodlarýn ortogonalitisi, Trellis kodlanmýþ modülasyon, kodlarýn çapraz korelasyon ve otokorelasyon özellikleri, modülasyon: basit ve M-ary ASK, FSK, PSK, CDMA kanal modelleme, filtreleme, vuruþ þekillendirme, ISI, gürültü analizi, BER, CDMA sistemleri, DS-SS CDMA IS-95’te fiziksel ve mantýksal kanallar, WCDMA, kKanal kapasitesi. (Bütün konular MATLAB ugulamalarý ve ödevleriyle desteklenecektir).

ECE 580 Telekomünikasyon Aðlarýnda Ýdari Problemler (3 0 3)
Telekom Aðlarýnda Numaralandýrma, Ýçbaðlantý ayarlamalarý, Tarifeler, Aðlardaki geliþmeler, Gelecek neslin içeriði.

ECE 581 Telekomünikasyonda Düzenlemeler (3 0 3)
Telekom operatölerinin ve ATT’nin tarihi, Konuyla ilgili kanunlarýn ve düzenlemelerin geçmiþi, EU düzenlemeleri, Türkiyede þu andaki ve geçmiþteki düzenlemeler, market piyasasý.

ECE 582 Ýleri Anten Teorisi (3 0 3)
Vektör Potansiyelleri ve Hertz Vektörleri, Helmholtz Denkleminin Ýntegral Çözümü, Bölgesel Düzlemsel Dalgalar, Hemholtz Denkleminin Çözümü, Helmholtz Denkleminin Fourier Dönüþümü Ýle Çözümü, Eþdeðer Kaynak Teoremi, Yüzey Akýmý Daðýlým Metodu, Mikrodalga Antenleri.

ECE 583 Ýleri Mühendislik Matematiði (3 0 3)
Kompleks Deðiþkenli Fonksiyonlar Teorisi, Green Fonksiyonlarý, Conform Dönüþüm, Analitik Süreklilik, Wiener-Hopf Problemi, Hilbert Problemi, Elektromagnetik Teoride sayýsal metodlar.

ECE 584 Elektromanyetikte Sayýsal Metodlar (3 0 3)
Matrix eþitlikleri ve matrix eigendeðer problemlerinin sayýsal çözümleri. Moment metodu. Sonlu fark ve sonlu element methodlarý. Çeþtli Methodlar. Spectral alan yaklaþýklýðý. Bu methodlarý çeþitli anten ve saçýlma problemlerinin çözümünde ve pasif mikrodalga elemanlarýnýn analizinde kullanýlmasý.

ECE 585 Uzaktan Algýlama (3 0 3)
Uzaktan algýlamanýn tanýmý ve uygulama alanlarý. Sayýsal görüntü datasýnýn karakteristikleri, kullanýlan spectral bölgeler, uydu sensörler, radarlar, Uzaysal veri kaynak tipleri ve formatlarý, görüntü iþleme ve analizi, görüntü data hatasýnýn düzeltilmesi, sayýsal görüntü datasýnýn açýklamasý, sýnýflandýrýlmasý, yüzey algýlama, görüntü iyileþtirme teknikleri, görüntü datasýnýn coklu spektrumdan iletimi, görüntü datasýnýn fourier transformu, uzaysal frekanslar, görüntü filtreleme, uzaktan algýlama uygulamalarýnýn örnekleri.

ECE 586 Telekomünikasyon Aðlarý (3 0 3)
Telekomünikasyondaki deðiþiklikler, yeni halka açýk aðlar, iletim hatlarý, elektromanyetik tayf, analog ve sayýsal iletim, çoklama, çift sarmal bakýr kablo, koaksiyel kablo, mikrodalga, uydular, fiber optik, anahtarlama ve að modelleri, PSTN,PDH,SDH/SONET, SS7, akýllý aðlar, veri haberleþmesi, WAN, devre anahtarlamalý aðlar, paket anahtarlamalý aðlar, X.25, Frame Relay, ATM, gelecek nesil aðlar, QoS, geniþband evrimi, geniþband eriþimi, xDSL, fiber eriþimi, kablosuz geniþband eriþimi, optik aðlar.

ECE 587 Sayýsal Haberleþme Sistemleri (3 0 3)
Anaband pulse iletimi. Digital sinyallerin modulasyonu: ASK, FSK, PSK, OAM, OPSK, MSK sistemleri. Equalizerlar. Taþýyýcý ve bit senkronizasyonu.

ECE 588 Haberleþme Teorisi (3 0 3)
Algýlama teorisi; ikili Mary hipotez testi. Tahmin Teorisi. Stokastik süreçlerin tanýtýmý; Karhunen-Loeve geniþlemesi. Beyaz ve renkli gürültüde sinayl parametrelerinin algýlanmasý ve tahmini. Sürekli dalga sekillerinin tahmini. Optimum doðrusal gerceklenebilir iþlemci: Weiner-Hopf eþitliði ve sonuçlarý.

ECE 589 Bilgi Teorisi (3 0 3)
Kesikli ve sürekli bilgi kaynaklarýnýn ve haberleþme kanallarýnýn matematiksel analizi. Baðýmlý bilgi kavramý , kaynaklar ve kanallar için entropy gibi matematiksel ölçümler. Bozulma oraný teorisine giriþ. Kanal kapasitesi, kaynak ve kanal kodlama teoremleri.

ECE 590 Lisansüstü Semineri (kredisiz)
Yüksek lisans öðrencilerinin ilgilendikleri alanlarda güncel konular ve çalýþmalar hakýnda yaptýklarý sunum ve müzakereler.

ECE 591 Özel Çalýþmalar (0 4 0)
Bu ders, “Tez” dersini alan öðrenciler için zorunludur.

ECE 592 Yüksek Frekanslý Filtre Dizayný (3 0 3)
Birleþik elemanlý filtre sentezi, Prototip kullanarak birleþik elemanlý filtre dizayný. Birleþik elemanlý filtrelerin gerçeklenmesi için devre dönüþümleri. Ayrýk elemanlý filtre sentezi. Prototip kullanarak ayrýk elemanlý filtre dizayný. Ayrýk elemanlý filtrelerin gerçeklenmesi için devre dönüþümleri.

ECE 593 Sayýsal Filtreler (3 0 3)
Kesikli-zaman sinyallerine ve sistemlerine genel bakýþ. Sonlu ve sonsuz vuruþ tepkeli digital filtre dizayn teknikleri. Dalgalý Digital Filtreler. Sonlu word uzunluðu etkisi.

ECE 594 Asimptotik Açýným Teorisi (3 0 3)
Duraðan Faz Metodu, En Dik Ýniþli Ýntegrasyon Metodu, Köþe Noktasý Metodu, Bessel Fonksiyonlarý, Airy Fonksiyonlarý, Iþýma Ýntegralleri için Uygulamalar, Saçýlma Ýntegralleri için Uygulamalar.

ECE 595 Ýleri Elektromanyetik Saçýlma (3 0 3)
Sýnýr Koþullarý, Mükemmel Ýletken Silindirden Saçýlma, Köþe Kýrýnýmý Problemi, Wiener-Hopf Problemi ve Uygulamalarý, Hilbert Problemi ve Uygulamalarý, Whispering-Gallery Modlarý.

ECE 596 Optiksel Elektromanyetik Saçýlma (3 0 3)
Geometrik Optik, Helmholtz Denkleminin Optiksel Çözümü, Eikonal ve Transport Denklemleri, Mükemmel Ýletken Yüzeyden Yansýma, Geometriksel Kýrýným Teorisi, Köþe Kýrýnýmý, Yüzey Kýrýnýmý, Fiziksel Kýrýným Teorisi.

ECE 597 Sýnýr Deðer Problemleri (3 0 3)
Ortogonal Fonksiyonlar Kümesi, Sturm-Liouville Problemi, Kartezyen Koordinatlar ve Üssel Fonksiyonlar, Silindirik Koordinatlar ve Bessel fonksiyonlarý, Küresel koordinatlar ve Legendre Fonksiyonlarý, Anizotropik Ortamda Sýnýr Deðer Problemleri.

ECE 599 Tez (kredisiz)
Öðrencinin danýþmaný tarafýndan onaylanmýþ belirli bir konu hakkýnda yaptýðý baðýmsýz araþtýrma.

CENG 501 Ýþletim Sistemleri (3 0 3)
Rastlantýsal programlamanýn temelleri, UNIX üzerinden çokgörevli iþletim sistemleri; ortak çýkarým problemleri ve kritik bolümler; semaforlar, ADA buluþmalarý, taþýyýcýlar,UNIX yapýsý.

CENG 502 Bilgisayar Aðlarý ve Haberleþme (3 0 3)
Veri haberleþmesinin temelleri, bilgisayar aðlarý, ISO/OSI temel referans modelleri, routing, akýþ kontrolü, týkanma kontrolü, TCP/IP protokolü, veri baðlantýlarý, internetworking, yüksek seviyeli protokoller.