Öğrencilerimiz 3D Yazıcı Festivalinde Tasarladıkları Ürünleri Sergiledi

Çankaya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü tarafından 3D Yazıcı Festivali gerçekleştirildi. Bu yıl 7’incisi düzenlenen 3D Yazıcı Festivali’nde, Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin Eklemeli İmalat Dersi kapsamında ürettiği 3D yazıcılar ve 3 boyutlu tasarımlar sergilendi.

Çankaya Üniversitesi Merkez Kampüs Ortak Alan’da gün boyunca süren festivalde, 29 adet 3D (üç boyutlu) yazıcı ve bu yazıcılar kullanılarak basılan tasarımlar öğrencilerden büyük ilgi gördü. Çankaya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Nihat Solakoğlu festival alanını gezerek yazıcıları ve ürünleri yakından inceledi; öğrencilerle sohbet etti.

“BU DERS İLE İŞ ALANI YARATILDI”

Çankaya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Onat Halis Totuk, 7 yıldır 3D Yazıcı Festivali düzenlediklerini vurgulayarak şunları söyledi:

“Makine Mühendisliği ME 421 Eklemeli İmalat dersi sonucunda her yıl öğrencilerimizin ürettikleri 3D yazıcıları festival ile sergiliyoruz. Çoğunlukla 2 kişilik gruplar halinde öğrenciler bir yazıcıyı baştan yapıyorlar. Sıfırdan kendileri tasarlıyorlar ya da monte ediyorlar. Burada esas amaç aslında eklemeli imalatta 3 boyutlu yazıcının detayına inilmesi ve derinleştirilmesidir. Bu ders Üniversitemizde 10 yıldan fazladır veriliyor. Dersi alan mezunlarımızın büyük bir çoğunluğu Türkiye'deki 3D yazıcı firmalarında çalışıyor, bu çok önemli bir detay. Burada aslında bir iş alanı yaratılmış vaziyette. Bu ders firmaların da çok yararına oluyor.”

DERSTE ÖĞRENİLEN BİLGİLER SONUCUNDA YAZICI TASARLADILAR

3D Yazıcı Festivalinde yer alan Mekatronik Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencileri Akif Eren Şenalmış ve Melih Mert Kaya ürettikleri yazıcıya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Derste öğrendiğimiz bilgilerle beraber 1 dönem sonucunda ürünü tasarladık. Yazıcıyı sıfırdan yapmadık ancak yeniledik. Aldığımız zaman parçaları çalışmaz durumdaydı biz de tamir ettik. 1 aylık bir süreçte çalışır duruma getirdik. Hocamızın verdiği çizimleri ve Atatürk baskısı aldık. Bitirme projesinde kullanacağımız parçaları yazıcımızla bastık.”

Makine Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Yiğiter Demirtaş, derste öğrendiği bilgiler sayesinde yazıcının kurulumunu rahatlıkla yaptığını belirterek, baskıya en uygun materyal olan PLA tipi plastik kullanarak çıktı aldıklarını kaydetti.

Mekatronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Büşra Yazar ise tasarladıkları yazıcı hakkında şunları söyledi:

“Arkadaşımla birlikte dönem başından beri çalışarak projenin daha çok montajında görev aldık. Yapım sürecinde hatalar aldık bu yüzden deneme yanılma yöntemi ile ilerledik. Önce malzeme seçimi yaptık ve satın aldık. Bu süreçte maliyet araştırması yaptık. Daha sonra parçaların montajını yaptık. Montajdan sonra yazıcının kodunu yazdık ve ufak deneme baskıları aldık. En son da yazıcının kalibrasyonunu yaptık.”

HAVACILIKTA EKLEMELİ İMALAT KONUŞULDU

Festival kapsamında TUSAŞ Eklemeli İmalat Müdürü Dr. Remzi Ecmel Ece, "Eklemeli İmalat ve Sürdürülebilirlik" başlıklı konferans verdi. Dr. Remzi Ecmel Ece konferansta havacılık alanında yürüttükleri projeler ve ürünler ile ilgili detaylı bilgi vererek havacılıkta eklemeli imalatın önemine değindi.

Duyuru Ekleme Tarihi : 03.01.2024 09:48

Duyuru Güncelleme Tarihi : 26.02.2024 09:36