×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Üniversite Hakkında

FÝNANSAL EKONOMÝ YÜKSEK LÝSANS PROGRAMI (Tezli-Tezsiz)

Ders Ýçerikleri

ECON 501 Microeconomics (Mikro Ekonomi):
Tam ve eksik rekabet þartlarýnda firma teorisi, tüketici tercihleri, genel denge analizi, belirsizlik durumunda karar alma, optimal seçim, arz ve talep, tekel ve tekelde fiyat farklýlaþmasý, oligopol modelleri, Marshallcý ve Walrascý denge, Arrow-Debrau modeli, dýþþallýklar ve kamu mallarý gibi çaðdaþ mikroekonominin temel konularýnda üst düzey teorik bilgi

ECON 503 Macroeconomics (Makro Ekonomi):
Dersin ilk bölümünde makroekomik modeller statik bir çerçevede iþlenecektir. Ýkinci bölümde ise deðiþik büyüme modelleri kullanilarak uzun dönem büyüme teorileri incelenecektir. Ýktisadi dalgalanmalar, iþ döngüleri ve enflasyonist baskýlarýn ekonomik büyümeye etkisi ve alternatif büyüme stratejileri ile para ve maliye politikalarýnýn etkin kullanýmýnýn koþullarý teknik analizlerle öðretilecektir.

ECON 505 Financial Econometrics (Finansal Ekonometri):
Finansal Ekonometrinin tanýmý, kapsamý ve alt disiplinleri. Indeks modeller, CAPM modelleri, Zaman serisi analizleri, Getiri oranlarýnýn öngörüsü, ARCH ve GARCH modelleri, Risk ölçümleri, Doðrusal olmayan modeller, panel modelleri.

MAN 513 Financial Management (Finansal Yönetim):
Finans iþlevleri ve rolleri, iþletme finansmanýnýn deðiþen ve artan önemi; fon akýmý; iç piyasalar ve uluslararasý finans piyasalarý; yönetimsel finansmanýn temel araç ve kavramlarý; finansal analiz, planlama ve kontrol; menkul kýymetler, iþletme sermayesi, sermaye bütçesi, sermaye maliyeti, faiz borcu finansmaný, kaldýraç, stok finansmaný, kýsa ve uzun-dönem finansmaný, kar payý politikasý, finansal strateji ve politikalar, birleþmeler, ortak yatýrýmlar ve elden çýkarma.

ECON 502 Financial Economics (Finansal Ekonomi):
Belirsizlik durumlarýnda seçim yapma, portföy oluþturma, varyansý en düþük portföyler incelenmektedir. Ayrýca arbitraj, martingale, stokastik anlamda dominans kavramlarýyla beraber Sermaye varlýklarý fiyatlandýrma modeli ve Ýkili fon ayrýmý teoremi anlatýlacaktýr. Son olarak belirgin ve belirgin olmayan ortamlarda genel denge ve radner dengesi.

ECON 504 Investment Analysis and Portfolio Management (Yatýrým Analizi ve Portföy Yönetimi):
Yatýrýmlar, yatýrým tipleri, bireyler ve kurumlarýn yatýrým motivleri, risk ve getirilerin ölçümü, sermaye ve para piyasalarý, yatýrým deðerlendirme süreç ve metodlarý, yatýrým araçlarýnýn analizi ve bono ve hisse senetlerinin yönetimi, pörtföy teorisi ve uygulamalarý, yatýrým karalarýnda matematiksel programlama uygulamalarý

ECON 506 Money and Banking (Para ve Banka):
Paranýn Tanýmý, Faiz Oranlarýný Anlamak, Faiz Oranlarýnýn Davranýþ Þekli, Faiz Oranlarýnýn Vade Yapýsý, Mali Yapýnýn Analizi, Banka Ýþletmesi ve Bankalarýn Kaydi Para Yaratma Süreci, Merkez Bankasý, Para Arzý ve Parasal Taban, Para Arzýnýn Belirleyicileri, Para Politikasýnýn Araçlarý, Amaçlarý ve Hedefleri, Para Talebi, IS-LM Çerçevesinde Para Politikasý, AS-AD Çerçevesinde Para Politikasý, Para ve Enflasyon, Döviz Kuru Piyasalarý.

ECON 507 Risk Analysis and Management (Risk analizi ve Yönetimi):
Riskin tanýmý, analizi ve risk ölçüm teknikleri, bu methodlarýn finans alanda uygulamalarý, risk çeþitleri, finansal türev araçlar ve bu araçlarla risk yönetimi

INTT 508 International Commercial and Financial Institutions (Uluslararasý Ticari ve Finansal Kurumlar):
DTÖ, IMF, Dünya Bankasý, BIS, EBRD gibi uluslararasý ticari ve finansal kurumlarýn yapýlarý ve faaliyetleri, Ýlgili kurumlarýn, finansal kaynak saðlamak ve iktisadi politikalar geliþtirmek gibi iliþkide bulunduklarý ülkelerde dýþ dengenin saðlanmasýna ve ekonomik kalkýnmanýn desteklenmesine yönelik rolleri

MAN 522 Financial Markets and Institutions (Finansal Piyasalar ve Kurumlar):
Piyasalara katýlanlarýn incelenmesi, bütün piyasalardaki iliþkiler ve kurumlar, finansal aracýlarýn analizi, fonlarýn akýþý, faiz oranlarýnýn belirleyicileri, finansal piyasa araçlarý.

ECON 508 Financial Derivatives (Finansal Türevler):
Opsiyon, forward, futures, swap ve bunlarýn kombinasyonu portföylerin oluþturulmasý, riske karþý korunma yöntemleri, beklentiler doðrultusunda alýnmasý gereken “long” ve “short” pozisyonlarýn analizleri detaylýca incelenmektedir. Türev ürünlerle yapýlan riske karþý korunma yöntemlerinin yanýsýra spekülatif amaçlý türev ürün kullanýmlarý ve bunlarýn sonuçlarý

ECON 509 International Financial Management (Uluslararasý Finansal Yönetim):
Doviz piyasalarý, Doviz kuru belirleme teorileri, Ödemeler dengesi, Uluslararasý ticaret finansý, Çokuluslu finansal etkinlikler, Satýn alma gücü paritesi ve Fisher etkisi, Faiz oraný paritesi, Döviz riski , Döviz future ve opsiyonlarý, Uluslararasý hisse senedi ve tahvil piyasalarý, Uluslararasý varlýk ve borç yönetimi

ECON 313 Statistics and Econometrics (Ýstatistik ve Ekonometri):
Ekonometrinin tanýmý, kapsamý ve alt disiplinleri. Basit doðrusal regresyon modeli, anakütle ve örnek regresyon fonksiyonu kavramlarý ve karþýlaþtýrmasý. Regresyon modelinin fonksiyonel özellikleri, varsayýmlarý, regresyon tahmincilerinin özellikleri. Çoklu ve kismi regresyon modelleri. En küçük kareler yönteminin varsayýmlarý ve regresyon modellerine uygulanýþý. Anlamlýlýk testleri. Kukla deðiþkenler. Spesifikasyon hatalarý ve giderilmesi. Deðiþken varyans probleminin tespiti ve düzeltilmesi. Gölge baðýmlý deðiþkenlerin tahmini.

ECON 103 Fundamentals of Economics (Ekonominin Temelleri):
Ýktisadýn tanýmý ve temel kavramlarý, Kýtlýk, Tercih ve Fayda, Arz ve Talep, Esneklik, Arz-Talep uygulamalarý, Üretim ve Maliyetler, Tam Rekabet Piyasasý, Eksik Rekabet Piyasalarý, Mikro Ýktisattan Makro Ýktisada Geçiþ, Milli Gelir Muhasebesi, Toplam Talep-Toplam Arz Analizi, Makro Ekonomik Denge, Para, Parasal Sistem, Uluslararasý Ticaret ve Ýktisadi Büyüme

MAN 101 Intrýduction to Business (Ýþletmeye Giriþ):
Ýþletme ve özel teþebbüs sistemlerinin temelleri, iþletmede mülkiyet biçimleri, temel iþletme iþlevleri, pazarlama, muhasebe, finans, üretim ve insan kaynaklarý, yönetim ve organizasyon, iþletme ve çevre

MAN 519 Quantitative Analysis for Business Decisions (Isletme Kararlari Için Sayisal Analizler)
Yönetime sayisal yaklasimlar, isletme kararlari için deterministik ve stokastik analiz ve modeller, olasilik kavramlarinin gözden geçirilmesi, kosullu olasilik, Bayes Teoremi, dagilimlar, merkezi egilim ve dagilim ölçüleri, olasilikli ve olasiksiz karar verme modelleri, karar agaçlari ve analizi, Bayesgil karar verme, çok kriterli karar verme yöntemleri.

MAN 530 Project Development and Management (Proje Gelistirme ve Yönetimi)
Proje yönetimi kavrami, teknikleri, araçlari ve süreçleri; proje seçimi, proje planlama, organizasyon ve kontrolü, bütçeleme ve maliyet analizi; zaman planlamasi; kaynak dagitimi, proje izleme ve bilgi sistemleri, proje denetleme.

MAN 536 Management Science (Yöneylem Arastirmasi)
Yönetim biliminin (yöneylem arastirmasi) tarihsel perspektifi; yöneylem arastirmasi; problem çözme, dogrusal programlama formülasyonu ve dogrusal programlama probleminin çözümü, grafiksel, cebirsel, simpleks metodlar, dualite, parametrik analiz ve duyarlilik analizleri; ulastirma, atama problemleri ve çözümleri; sebeke analizleri; tam sayili programlama, dogrusal olmayan programlama, dinamik programlama; kuyruk ve envanter modelleri; Markov süreci; simülasyon ve isletme uygulamalari.

INTT 509 Competition Law and Anti-trust Applications (Rekabet Hukuku ve Anti-Tröst Uyglamalari)
Ders içerigi Türk, Avrupa Birligi ve Amerika Birlesik Devletleri Rekabet Hukuku Sistemlerinin incelenmesi ve rekabeti sinirlayici uygulamalarin degerlendirilmesinden olusmaktadir. Bu ders, Uluslararasi Ticaret Bölümü yüksek lisans ögrencileri açisindan uygulamaya yönelik katkilar saglanmasina yönelik olarak hazirlanmistir.

INTT 515 International Banking (Uluslararsi Bankacilik)
Bu derste uluslararasi mali aracilar ve uluslararasi bankacilik sistemi incelenmektedir. Uluslararasi bankacilik sisteminin tarihsel gelisimi ve esaslari ile yakin zamandaki gelismeler ve problemlerle finansal krizler, uluslararasi ticaret ve yatirim bankaciligi, planlama ve yönetimi ile yasal düzenlemeler tartisilmaktadir.

INTT 516 Risk Management in International Financial Transactions (Uluslararasi Mali Transferlerde Risk Yönetimi)
Bu ders, döviz kuru riskinin yönetimine hem teorik, hem de pratik uygulamalari açisindan odaklanmaktadir. Döviz kuru riskinden korunma yöntemleri ile döviz gelecek sözlesmeleri, döviz opsiyonlari ve swap transferlerinin özellikleri, fiyatlamalari ve risk degerlendirmeleri de ders kapsaminda incelenecektir. Ayrica faiz riski ve faiz riskinden korunma yöntemleri de tartisilacaktir .

IE 502 Stochastic Processes (Stokastik Süreçler)
Olasilik kurami gözden geçirilmesi; stokastik süreçlerin temel yapilari; Bernoulli süreçleri; Poisson süreçleri; kuyruk modellerindeki uygulamalariyla birlikte Markov zinciri ve Markov süreçleri; yenileme süreçleri ve güvenilirlik teorisindeki uygulamalari; yerine koyma ve envanter problemleri.

IE 512 Decision Analysis (Karar Analizi)
Karar analizinin esaslari; fayda ölçüleri ve risk tercihi; risk degerlendirmesi; karar agaçlarinin risk ve zaman tercihleriyle kullanimi; tam ve örneklenmis bilginin degeri; belirsizlik altinda Bayesci karar verme yöntemi.

IE 550 Probability Theory and Statistics for Industrial Engineers (Endüstri Mühendisleri için Olasilik Teorisi ve Uygulamalari)
Olasilik kuramina giris, olasilik dagilimlari, tahmin, hipotez testi, varyans analizi, çoklu dogrusal regresyon, deneysel tasarim, ve uygulamalar.